What if Lab
Een samenleving waarin niet wantrouwen, maar vertrouwen leidend is.
Gemeenten hebben een belangrijke rol in het zorgen voor een veilige leefomgeving. Regelmatig lopen ze daarbij tegen complexe vraagstukken aan waarvoor de bestaande methodes niet toereikend zijn. Als We are Social Rebels zijn we gespecialiseerd in het bieden van nieuwe perspectieven. Daarom hebben wij deelgenomen aan het What if Lab, een belangrijk onderdeel van de ‘Embassy of Safety’ op de Dutch Design Week, waarbij onder andere de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Nationale Politie en Aanjaagteam Ondermijning betrokken zijn. In het What if Lab wordt onderzocht hoe design kan bijdragen aan een samenleving waarin mensen zich veilig voelen.
We are Social Rebels is samen met de gemeente Maastricht het experiment aangegaan om in het What if Lab samen met bezoekers van de DDW en veiligheidsexperts in één week een oplossing te ontwerpen voor een veiligheidsvraagstuk. De vraag: wat als buurtbewoners bijdragen om georganiseerde misdaad te bestrijden?
De menselijke beleving centraal stellen bij het inrichten van veiligheidssystemen.
Op de Dutch Design Week gingen we aan de hand van scenario’s met het publiek in gesprek. Een lege pizzazaak, een buurjongen die pakketjes vervoert of een bijstandsmoeder met een wietplantage op zolder. Zouden de bezoekers ‘klikken of slikken’? Wat bleek? Inwoners moeten zich betrokken of verantwoordelijk voelen, veilig om actie te ondernemen en vertrouwen hebben dat de autoriteiten het goed oppakken. Dan zijn ze bereid om zelf het gesprek aan te gaan met hun buurvrouw of het te melden bij de (wijk)politie.
Vertrouwen, veiligheid en verantwoordelijkheid, hoe kunnen we inwoners dat bieden? Gedurende de week schetste en ontwierp We are Social Rebels de eerste concepten om te testen bij het publiek. Onder andere de campagne ‘Hoe haal ik ’m eruit?’, de pop-up Escape-Bus, het Powered By buurtevent en het verbindingsproject Buurtbouwstenen.
Samen met de gemeente Maastricht hebben we deze ideeën gefilterd en vertaaldnaar kleine interventies, die we nu testen in de praktijk. Nieuwsgierig naar de uitkomst? Neem contact op met Eva of Klik hier voor het vervolg!